Tuesday, November 27, 2012

Andai Dapat Ku Undurkan Putaran Dunia < eceh >

Pagi - pagi bute ni da nyanyi lagu jiwang...hehe...actually bukan nyanyi sbb hati pon tengah berjiwang cinta asmara kau dan aku pon........ingat lirik lagu tuh...sbb tiba-tiba semalam terbuka salah satu file dalam pendrive ku....dan folder itu bertajuk  " with frenz "

Buka je maka ternampak la gambar-gambar sejarah mi dan kawan-kawan masa dolu2...
Kami sekawan terkenal dengan sikap ayu....manja.....pendiam....lemah gemalai....ketawa tutup mulut...tutup gigi....tutup mata...ohhh indah sunggoh..

Ambil perhatian...sikap yang dinyatakan di atas teramat sangat sunggoh sekali BERLAWANAN !!!!!!!!!

Kami....yakni......Umi Haira...Liana Johari...Izyan Syazwani..Nurul Iffah Niza...Ezreen...Syafiqah...
Ialah antara segelintir makhluk Allah yang akan jadi riuhhhh...gegak gempita...kecoh...kepohh....bila jumpa..nama semua da ayu dah kan... <hikhikhik>

Dan kami pon...selalunya sangat la aktip dalam aksi lasak...lagak ngeri...time skolah dulu... =D
Muka belangggg.....kalau time kawad tu suara nak satu sekolah dengar....dalam kelas pon begituuu..  -_-'
Time kawad buat muke LANGAT memang kepakaran kami...<istilah langat hanya ku dan geng bas skola je paham >
Kalau sehari takde ketawa terbahak-bahak....ketawa mengilai-ngilai <seram pulak> maka tak sempurna lah kehidopan kami...

So....apabila pada suatu hari... Cikgu Hamilah memanggil diri ku ini...beliau meminta ku untuk membuat persembahan syair pada hari graduasi nanti...
Balik rumah..umi pon pikir-pikir...macam bosan je umi bersyair sorang-sorang <padahal ketaq nak naik stage PWTC tu sorang-sorang Senah oi >

Hari berikutnya....umi bagitahu cikgu...apa kata...kita buat macam puisidra...which is..bersyair sambil ada drama di sebaliknya...cikgu pon cakap ok jugak..dan suruh umi carik kawan-kawan utk jayakan misi itu..
Dalam kepala umi tah macam mana terus terbayang wajah-wajah kekasih...eh! wajah-wajah geng riuh ku itu...dan umi teringat...yin kan ore kelate..mesti pandai makyong ke...dansa ke...<tetiba>

Umi pon bawak la mereka ni jumpa cikgu Hamilah..which is Cikgu Bahasa Melayu mereka time tuh...
Bincang punya bincang....SAH!! Misi itu akan dilaksanakan..

Dengan bergurukan Ezreen yang mengajar menari dan kami sama-sama dok pikir bunga tarian.. <tah betol ke tidak perkataan ni> kami pon mula merangak cerita yang berdasarkan syair yang cikgu bagi...

Cerita tu tentang seorang puteri yang sedih sebab putera main kayu tiga belasss !!

PIlih la watak-watak nye...

Syafiqah > Puteri
Iffa         >  Dayang yang berkasih dengan Putera

Yin,Yana,Yan  > Penari yang lemah gemalai

Umi  > Penyair tiba-tiba datang..haha

Kami bertungkus lumusss...menyiapkan segala persiapan untuk misi kali ini !!

Dan sekali lagi...keluarga Ezreen banyak membantu...arwah mama....ayah yin...makcik yin...semua tolong..siap taja pakaian dan make up lagi uolls...macam RETIS kami aritu...da mcm betis plak bunyiknya..

Jam 5 pagi umi da gegar umah yin...semangat untuk di make up la katakan...jakun tak pernah kena make up..
Umi orang first yang kena make up...dari jam 5 pagi sampai 5.30pagi...baru mata umi je siap..hahahahah..
Makcik Yin ckp nak bentuk kening umi payah...sebab kening tak pernah usik....macam gitu sejak lahir...hahahah..

Pagi tu bersemangat dan berdebaq-debaq la kami...dihantar oleh family Yin ke PWTC..umi naik kereta ayah Yin...seronok tengok ayah yin dan arwah mama berseloroh...ingat lagi arwah mam cakap

" Ui...jangan nak buat hal..tahu la ramai anak dara naik kereta dia tu !! " lebih kurg macam tu lah..

Sampai je kat PWTC..touch up lagi...wehhhh first time pakai bulu mata palsu wehh..nak buka mata pon payahhhh !!!  Nak kelip mata pon risau...takot tertanggal... ekekekee..

Then dalam bilik persiapan tuhh..kami sekali lagi macam RETISS bila adik2 muda dok sebok nak bergambar dengan kami uolls !!

Tapi umi bergambar sambil ketaq....macam pikir dalam kepala...sebab syair kali ni lain macam...ada macam2 gaya...ada yang syair biasa..ada syair rendah giler suara...ada syair tinggi giler kena tarekk..banyak range kot...bertambah lagi cuak..sebab sebelom ni umi syair biasa-biasa je..kali ni mmg mencabar bakat ku...wah..!! heheh

Jom layan gambar kami buat persembahan >>>


sila abaikan wajah saya tak tak semegah tuhhh... -_-'   time ni tgh latihan ni...depan pengetua...da ketaq time ni da...








pengetua tgh cakap kat depan pasal flow graduasi...kami berpozing..jangan tiru aksi ini...heheheh








sempat lagi berpozing ala2 puteri santubong semuanyaaaa.......muka suci je kannn.... =)
oh..kalau la boleh kembali pada zaman ni..........






tu dia....da mula persembahan....waduhhhhhhhhh muka feels habessssssss....macam RETIS... <retis lagi>






ehhhh.............?  tadi puteri masam je...da senyummmmm da......hehehehe.....












tu diaaa....para dayang istana da nak mula berlemah gemalai da........bayangkan wajah orang kawad selama ini menari...???? hahah..mmg diakui ramai yang terkujat tahuu.........








atotototo....control ayu plak kan semua.....heheh.....maunye tak wehh...giler ramai kot kat depan...tapi naseb agak gelap....x nampak sangat la....






da mula daaaaaaaaaaaa..........yang paling terkejut ialah Tuan Zailani....Guru unit beruniform kami...hehehe...







fuhhh...Izyan.....sampai tutup-tutup mata tuhhhhhhhhhhh









haa.....tojah ke atas plak....naseb tak melayang bunga tu pi singgah kepala VVIP kat depan....ekekek







Tu la serba sedikit gambar kenangan manis ku time skolah dolu-dolu.....seronok giler kentangggg!!!
Time skola ni la dapat tonjol kan bakat kita......ada je cikgu yang akan support kita...  =)
Ingat lagi....ayat Tuan Zailani

" Saya tak sangka awak semua berbakat ye "    =D


Ye la...selalunya...dengar hentak kaki....hormat kanan....hormat...!!!!  haha...suara ganaz...ni tiba-tiba mendayu-dayu.....mi masih terngiang-ngian wo syair tuhh..


Jikalau manusia yang empunya...
Nescaya aku, dicabulinya..
Jika ayahku datang adalah tandanya
Bermacam makanan yang dibawanya


Pergilah mandi puteri bangsawan
Serta memakai bau-bauan
Lalu masuk ke dalam peraduan
Makan sireh disiap tuan


Hahaha...see...??  Masih ingat .... Ohh....rasa nak carik Pintu Doreamon...hahaha...nak masuk p zaman ni...Salah satu kenangan terindah ku.....  =)

Masih adakah peluang nak buat macam ni lagi???  Teringin.........
















No comments:

Post a Comment